Woorden gaan tussen zwaartekracht en maan
‘Woorden gaan tussen zwaartekracht en maan’. Het motto is ontleend aan een onaf gedicht van J.H. Leopold over de maan met als laatste regel: ‘de monden rondmaakt tot een groote O! ‘
Anneke Brassinga, de maan in het werk van J.H. Leopold
Roelof ten Napel, poëzie en grafiek
Iris Le Rütte, tekeningen en poëzie
inleiding en gesprek, Cathrien Berghout
componist Jasper de Bock (piano) & Sigrid Angelsen cello
21 juni 2024, 18.00
N.H.Kerk, Ring 1 Haamstede
expositie 18 – 21 juni 2024 14.00 – 17.00
Met lopend buffet! In de toegangsprijs begrepen!
Opening literair cafe De Geestgronden 21 juni 2924 met mini-concert ‘Woorden gaan tussen zwaartekracht en maan’, uitgevoerd door Jasper de Bock (componist en piano), Sigrid Angelsen (cello) en voordracht Cathrien Berghout (dichter).
Zie ook impressie expositie installatie Cathrien Berghout
Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) werd aan de Universiteit van Amsterdam opgeleid tot literair vertaler en vertaalde werken van onder meer Diderot, Rousseau, Saint-Simon, Verne, Beckett, Melville, Plath, Nabokov, Wilde, Forster, Orwell. Sinds 1987 publiceert Brassinga poëzie en proza bij Uitgeverij De Bezige Bij. Vele prijzen vielen haar ten deel, onder andere de Constantijn Huygens-prijs (2008) en de P.C. Hooft-prijs (2015). Kijk hier naar het videoverslag van haar voordracht, met introductie door Cathrien Berghout.
Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. Hij ontving de Grote Poëzieprijs voor Dagen in huis (2021). Zijn eerdere bundels, Het woedeboek (2018) en In het vlees (2020), werden beide genomineerd. Verder ontving hij nominaties voor de C. Buddingh’-prijs, de Poëziedebuutprijs en de Joost Zwagerman Essayprijs. Voor zijn debuut Constellaties (2014) ontving hij het C.C.S. Crone-stipendium. Zijn poëzie werd vertaald, en zijn roman Het leven zelf (2017) werd bewerkt voor toneel. Kijk hier naar het videoverslag van zijn voordracht, met introductie door Cathrien Berghout. En zie ook een impressie van de bijbehorende expositie.
Iris Le Rütte (Eindhoven, 1960) is een Nederlandse beeldhouwer, tekenaar en dichter.
Zij studeerde aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Tijdens haar studie koos Le Rütte, tegen de destijds heersende mode van abstractie, zelfonderzoek en discussie, voor herkenbare vormen. Zij behoort tot de groep kunstenaars die zich sterk maken voor de nieuwe figuratie, de wedergeboorte van de vertelling en het symbool in de beeldende kunst. Tekeningen van Iris Le Rütte werden gepubliceerd in onder meer NRC Handelsblad en het literaire tijdschrift Hollands Maandblad. In 2005 publiceerde zij samen met Leo Vroman de bundel De mooiste gedichten waarin zij tekeningen maakte bij poëzie van Leo Vroman. Le Rütte publiceert sinds 2006 zelf ook gedichten, onder meer in Hollands Maandblad. In Daar begint de poëzie, werd haar gedicht Echt opgenomen. In 2015 verscheen haar boek “Ik dicht je bij me” (99 Uitgevers/Publishers, zesde druk 2019), waarin haar gedichten en tekeningen gecombineerd zijn. Zij ontving in 1985 de Uriotprijs van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In 2015 werd zij genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs voor het project Uitzicht op Kinderdroomkunst, voor het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Kijk hier naar het videoverslag van haar voordracht, met introductie door Cathrien Berghout. En zie ook een impressie van de bijbehorende expositie
Jasper de Bock studeert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij heeft diverse prijzen en competities gewonnen, zoals de Royale Conservatoire-prijs voor jonge componisten (tweemaal); de Future symfoniewedstrijd; de eerste, tweede en derde prijs van de compositiewedstrijd van het Tsjaikovski Symfoniefestival in Sint-Petersburg; de eerste prijs op het nationale Prinses Christina Concours voor compositie. Zijn composities zijn uitgevoerd door orkesten en ensembles over de hele wereld, zoals het Litouwse nationale symfonieorkest, het Nederlandse Blazersensemble, het New European ensemble, het Ereprijs Orkest, het St. Petersburg Governor’s Symphony Orchestra en vele anderen.
Sigrid Angelsen studeert cello aan de muziekafdeling van het NTNU, waar ze studeert bij Marianne Beaudouin Lie. Sigrid speelt meestal in orkesten, bands en kamermuziekensembles. De laatste jaren trad ze onder meer op met Noorse Nationale Jeugdorkest, Noord-Duitse Jeugd Filharmonie en de Trondheim Solisten.
Zie ook Opening literair cafe De Geestgronden 21 juni 2024 met mini-concert ‘Woorden gaan tussen zwaartekracht en maan’, uitgevoerd door Jasper de Bock (componist en piano), Sigrid Angelsen (cello) en voordracht Cathrien Berghout (dichter).