PZC: Bollenschuur wordt literair café De Geestgronden
BURGH-HAAMSTEDE Van bollenschuur, kerkgebouw en jarenlange leegstand naar literair café. Die ontwikkeling maakt het beeldbepalend pand Noordstraat 34-36 in Burgh-Haamstede door. Sloop en vestiging van een supermarkt of life-style winkel zijn afgewend.
Ali Pankow 22-03-22, 11:15 Laatste update: 22-03-22, 11:19
Het pand moet zijn uitstraling behouden en een link met kunst maken. ,,De gemeente heeft die bollenschuur begin 2019 aangekocht. Meerdere raadsleden verzetten zich tegen eventuele sloop en ik heb ook een actieve rol gespeeld om dat te voorkomen’’, zegt Martin van Rossum. Hij is samen met zijn levenspartner Cathrien Berghout initiatiefnemer van literair café De Geestgronden. Berghout is beeldend kunstenaar en dichter en ziet, evenals haar man, een mooie kans in dit oude pand met regelmaat een combinatie van poëzie, woord-, film- en geluidskunst te presenteren.
,,Behoud en link met kunst passen ook in de kaders van de dorpsvisie Burgh-Haamstede”, benadrukt Van Rossum. Hij is blij dat de gemeenteraad unaniem heeft besloten het begin van het literair café mogelijk te maken en daar voor dit jaar een startsubsidie van 14.500 euro te verlenen. De eerste avond staat voor donderdag 14 april al vet gedrukt in de agenda’s. De volgende drie staan gepland op 20 mei, 24 juni en 30 september.
Dat vergt wat improvisatie. De bollenschuur, gebouwd in 1902, deed van 1935 tot 1982 dienst als kerkgebouw, maar staat sindsdien leeg en werd hooguit nog voor wat opslag gebruikt. Voor een literair café moet alles – stoelen, belichting, catering – per keer worden ingehuurd. ,,Naast die startsubsidie van de gemeente doen we daarom een beroep op diverse fondsen. Dat is even spannend, want die komen eind april pas met een besluit’’, zegt Van Rossum. Of literair café De Geestgronden in dit pand ook werkelijk een toekomst heeft, hangt volgens hem af van het vinden van een innovatieve horecaondernemer, die de uitdaging van een renovatie aandurft. ,,Daar zijn we hard naar op zoek.’’
Fruit- en bollentelers in de Westhoek
De keus voor de naam ‘De Geestgronden’ laat zich niet moeilijk raden. Cathrien Berghout licht op de website van de organisatie helder en beknopt de historie van fruit- en bollentelers in De Westhoek toe. Zij stelt als curator de programma’s voor de literaire cafés samen en gaat ook zelf met de deelnemende kunstenaars in gesprek. Vragen vanuit het publiek zijn daar welkom bij. ,,Ik kies voor schrijvers die zich naast poëzie ook door andere disciplines laten beïnvloeden en voor filmmakers die het leuk vinden woorden van anderen in beeld te brengen’’, zegt Berghout.
Op donderdag 14 april treedt op: Dichter Ester Naomi Perquin, opgegroeid in Zierikzee, van 2017- 2029 Dichter des Vaderlands en winnaar van onder meer de VSB-prijs 2013. Ook komt documentairemaker Pat van Boeckel die een gedicht van Perquin – ‘De laatste onbekende’- in beeld vertaalde. Verder komt componist en filmmaker Tom America. Hij toont zijn videofilm die hij speciaal in opdracht van het literair café heeft gemaakt en componist/geluidskunstenaar Roger van der Veken laat zijn ‘Fuga van de Kop van Schouwen’ horen.
DJ voor de jeugd mits ze een vraag weten voor dichter Perquin
Tussen voordracht en vertoning worden diverse gerechten geserveerd, inbegrepen bij de ticketprijs van dertig euro. Het programma op 14 april begint om 18.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Jongeren tot 18 jaar zijn vanaf 20.30 uur gratis welkom, als zij een vraag insturen aan of over het werk van dichter Perquin. Bij voldoende deelname is er voor hen een optreden van een DJ tot 23.00 uur. Aanmelden hiervoor kan door te mailen naar info@literaircafedegeestgronden.nl. Toegangskaarten voor het hele programma zijn te koop via de site literaircafedegeestgronden.nl.