Literair café 14 april 2022
Literair café ‘De Geestgronden’ 14 april 2022
Op Facebook is een foto-impressie opgenomen.

De avond is samengevat in drie videostreams.
De geest opende het café.
Cathrien Berghout ging in gesprek met de volgende deelnemende kunstenaars:
Roger van der Veken, van het geluid van Zeeland. Hij componeerde onze soundscape ‘FUGA VAN DE KOP VAN SCHOUWEN‘.
Samen met Jaap Verseput, organisator van onder andere Zonnemaire Buitengewoon, maakte Roger van der Veken de trailer voor onze website en ook de ‘bijna documentaire‘ over de ontwikkeling van de geestgronden hier op Schouwen-Duiveland en het vinden van de naam voor dit literaire café. De soundscape is opgebouwd met geluiden uit de omgeving van Burgh-Haamstede. U hoort de lokale spreektaal, maar ook Duits, Rotterdams of de zachte g van Brabanders, want het wemelt hier het hele jaar door van de toeristen. Naast opnames van spreektaal hoor je meeuwen, hoeven van Zeeuwse paarden op straatstenen, ruisende dennen, gierend stuifzand, fietsbellen, de kassa van de plaatselijke super enz.
Tom America, studeerde aan de kunstacademie van Tilburg en gaf er vervolgens jarenlang tekenles, maar is vooral bekend als muziekmaker en componist. Hij zong tot 1981 in een punkband, maar moest wegens stemproblemen stoppen met zingen. Hij richtte de band MAM op waarin hij de bas voor zijn rekening nam. In de single Maternite kwam voor het eerst de spreekstem als instrument voor met de regel: ‘Mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?’ In 1997 verscheen zijn solodebuut Tjielp Tjielp, een album rond de experimentele gedichten van Jan Hanlo, een dichter die hij goed heeft gekend. Vanaf 2000 zet hij teksten van dichters op muziek: gedichten van onder andere Tonnus Oosterhof, Willem Jan Otten, Remco Campert en onlangs gedichten van Delphine Lecompte. In 2012 verschijnt het album De Kunststofsongs waarin hij fragmenten van interviews uit het gelijknamige radioprogramma Kunststof op muziek zet. Als kennismaking met zijn werk werden tijdens het Literair café van 14 april 3 video’s vertoond: LICHT VAN MIJN LEVEN, LAMENTO en ONWEER. In het gesprek met Cathrien wees Tom ook op zijn experiment in het begin 90er jaren met zijn net verworven tweedehandse Atari sequencer/computer (en vooral op zoek naar andere lied/melodievormen) waarin hij een fragment van een toespraak van de CDA politicus Elco Brinkman op muziek zette (DIE TEGELIJKERTIJD EVENWEL NAUWELIJKS (‘de Brinkman shuffle’).
Tijdens het Literair café van 14 april werd de première vertoond van het videofilmpje dat Tom America speciaal voor ons heeft gemaakt: DE VOORMALIGE BOLLENSCHUUR, EEN HEENKOMEN VOOR DE GEEST.
Ester Naomi Perquin, groeide op in Zierikzee en woont sinds 2001 in Rotterdam. We haalden haar voor deze openingsavond terug naar Schouwen Duiveland. Ester Naomi Perquin is dichter en voormalig Dichter des Vaderlands. Voor haar bundels SERVETTEN HALFSTOK en NAMENS DE ANDER ontving ze verschillende prijzen. Om haar opleiding aan de Amsterdamse Schrijversvakschool te bekostigen werkte ze 10 jaar in een justitiële inrichting, een gevangenis: ons democratisch gelegitimeerde uitsluitingssysteem. Zij ervoer daar wat deel uitmaken van zo’n systeem met je kan doen. In een interview kondigt Ester Naomi Perquin aan dieper op de verhouding tussen macht en onmacht in te willen gaan, door er misschien in de vorm van een essay over te schrijven. Haar werk in de gevangenis vormt het thema van haar derde bundel: ‘Celinspecties’ (2012) daarvoor ontving zij de prestigieuze VSB Poëzieprijs van 2013. Voor haar bundel ‘Meervoudig afwezig’ (2017),haar meest recente dichtbundel, ontving zij de Herman de Coninckprijs. ‘Binnenkort in dit theater’ bevat een keuze uit de columns die Perquin schreef voor De Groene Amsterdammer.
Maar!
Niets mooier dan een gedicht te horen lezen door de dichter zelf! Intonatie, klank, ritme; je hoort het zoals het is bedoeld. Tijdens het Literair café van 14 april kon dat.. En nadat een viertal gedichten werden besproken, heeft Ester nieuw werk voorlezen!
Wat maakt de gedichten van Ester Naomi Perquin zo bijzonder? Ze maken de wereld om je heen bijzonder!
Voorgelezen en besproken zijn: ‘REINCARNATIE’ uit de verzamelbundel ‘JIJ BENT DE VERKEERDE EN ALLE ANDERE GEDICHTEN TOT NU TOE’, ‘GAST’ uit de bundel ‘MEERVOUDIG AFWEZIG’, ‘ONZE PROFESSOR LEGT HET NOG EEN KEER UIT’ (1:30) en tenslotte ‘NABEELD’, beide eveneens uit ‘MEERVOUDIG AFWEZIG’.
Pat van Boeckel, is documentairemaker, regisseur en videokunstenaar. Hij maakt video’s bij gedichten en fabels: videopoems. Als kennismaking met zijn werk werden tijdens het Literair café van 14 april 3 video’s vertoond: ‘REIZEN LANGS DE STILTE‘, met de stem van de dichter WISLAWA SZYMBORSKA: ‘GESPREK MET EEN STEEN’ (Nederlands ondertiteld) en tenslotte ‘VERLAAT NOOIT JE KAMER‘ met een gedicht en de stem van Joseph Brodsky.
Maar 14 april keken we in het bijzonder naar zijn videovertolking van het gedicht ‘DE LAATSTE ONBEKENDE‘ , dat is geschreven door Ester Naomi Perquin (uit ‘JIJ BENT DE VERKEERDE en alle andere gedichten tot nu toe’).
Tussen voordracht en vertoning door werden heerlijke gerechten geserveerd. Inbegrepen in de ticketprijs van € 30,-.
Volgende bijeenkomsten van het Literair café ‘De Geestgronden’ vinden plaats op 20 mei, 24 juni en 30 september 2022. Voor alle achtergrondinformatie, aanmelding en het boeken van een ticket zie Programma.